Alles voor de wetenschap?

Fraude komt in verschillende vormen en gedaanten. Eén daarvan is wetenschapsfraude: wetenschappers die onderzoeksresultaten vervalsen of fabriceren of auteursfraude plegen.

De Nederlandse Elisabeth Bik is een wereldautoriteit in het ontdekken van fraude met onderzoeksresultaten. Ook binnen Belgische universiteiten zijn reeds dergelijke fraudezaken opgedoken, al zou het – zoals voor de meeste vormen van fraude – slechts gaan om ‘een paar rotte appels in een mooie fruitmand’, aldus Elisabeth Bik.

Enkele jaren terug publiceerde Marc Hooghe, hoogleraar aan KU Leuven, artikels onder zijn eigen naam, hoewel ze hoofdzakelijk werden geschreven door medewerkers. Hij verwijderde hun namen van de artikels, diende ze in voor publicatie bij wetenschappelijke tijdschriften en bracht de betrokkenen daarvan nooit op de hoogte.

Voor meer informatie , zie: “Wetenschapsscheidsrechter” Elisabeth Bik spoort academische fraude op via beeldcontrole: “Ook Belgische universiteiten gaan niet vrijuit” | VRT NWS: nieuws