FRAUD ALERT – ONLINE-TRADINGPLATFORMEN & BITCOIN

De voorbije weken ontving de FSMA klachten van consumenten over nieuwe frauduleuze online-tradingplatformen die actief zijn op de Belgische markt.

Deze tradingplatformen proberen potentiële slachtoffers nieuwsgierig te maken via nepadvertenties op sociale media. In deze nepadvertenties heeft een bekende persoon het vaak over een methode of project om snel rijk te worden. Vaak kaderen deze methodes of projecten in het aanbod van een virtuele munt of opleiding. Na het klikken op de advertentie en het invullen van contactgegevens, worden de slachtoffers doorgaans snel opgebeld door de oplichters met een concreet beleggingsvoorstel (in aandelen, alternatieve beleggingen, virtuele munten zoals BITCOIN, enz…).

Deze platformen gaan hierbij erg agressief te werk. De oplichters proberen slachtoffers zelfs te overtuigen hun computer vanop afstand te laten ‘overnemen’ om zo bepaalde overschrijvingen te doen. De oplichters proberen slachtoffers bovendien te overtuigen om steeds grotere sommen te beleggen.

Recent gaan deze platformen zelfs over tot hacking van gebruikersprofielen op sociale media om zo de voormelde nepadvertenties verder te kunnen verspreiden.

Slachtoffers die hiermee instemmen, klagen er in het bijzonder over dat:

 • zij het door hen belegde geld nooit kunnen recupereren, of
 • zij eenvoudigweg niets meer horen van het platform waarbij zij geld hebben belegd.

In die gevallen is er hoogstwaarschijnlijk sprake van beleggingsfraude.

De FSMA is op de hoogte van volgende nieuwe nepadvertenties en websites die verwijzen naar volgende projecten en opleidingen:

 • Bitcoin Era (www.bitcoinera.com en www.bitcoinera.app)
 • Ethereum Code

De voorbije weken (november 2020) zijn op het internet daarnaast diverse nieuwe tradingplatformen opgedoken.

GA NIET IN op aanbiedingen van financiële diensten afkomstig van de volgende nieuwe tradingplatformen:

 • 365capitalmarkets (www.365capitalmarkets.com en https://365capitalmarkets2.com/)
 • Bright Finance (www.brightfinance.co)
 • Markets Pilot (www.marketspilot.com)
 • MottoFX (www.mottofx.com)
 • MyCoinBanking (www.mycoinbanking1.com en www.mycoin-banking.com)
 • OnlineMarketShare (www.onlinemarket-share.com
 • OTPFX (www.otpfx.com)
 • Profits Trade (www.profitstrade.com)
 • Solid Invest (www.solidinvest.co)
 • Synergy Capitals (www.synergycapitals.co.uk)
 • TradersChain (www.traderschain.com)
 • Uptos (www.uptos.com)

i-Force kreeg reeds meldingen van slachtoffers ! Er wordt hierbij ook gebruik gemaakt van legitieme cryptocurrency exchange platformen, waardoor de gebruiker snel het gevoel krijgt dat alles in orde is, maar waarbij malafide personen ondertussen wel de computer overnemen van het slachtoffer. Dit is vaak onder het voorwendsel om “te helpen” bij het toch wel iets complexere verhaal.

Hoe dergelijke fraude te vermijden ?

De FSMA raadt de beleggers aan om steeds de identiteit te controleren van de vennootschap die hun een belegging aanbiedt (handelsnaam, land van vestiging, maatschappelijke zetel, enz.). Vertrouw nooit een vennootschap die niet duidelijk kan worden geïdentificeerd.

Ga ook steeds na of de vennootschap over de vereiste vergunning beschikt. Een eenvoudige opzoeking op de website van de FSMA is daarvoor al voldoende. Let op! Wees steeds op uw hoede voor ‘cloned firms’: deze vennootschappen doen zich voor als andere gereglementeerde vennootschappen, hoewel zij met die vennootschappen geen enkele band hebben. Om deze vorm van fraude te vermijden, kunnen beleggers de e-mailadressen of contactgegevens van de betrokken vennootschappen onderzoeken, omdat die elementen het mogelijk maken deze vorm van fraude op te sporen.

Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden. Aarzel niet om, bij de minste twijfel en vóór u een (bijkomende) betaling uitvoert, de FSMA rechtstreeks te contacteren via het contactformulier voor consumenten op haar website. Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen als u in aanraking komt met een verdachte vennootschap waarover de FSMA nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.

Als oplichters er bovendien in zouden slagen uw computer ‘over te nemen’ en zo bepaalde overschrijvingen te doen, raden wij u aan ook contact op te nemen met uw bank en indien nodig uw wachtwoorden te vernieuwen.

Vragen over dit topic ? Aarzel niet om ons te contacteren.