België bereikt eerste plaats op National Cyber Security Ranking

België klom op naar de eerste plaats op de National Cyber Security Ranking van de e-Governance Academy, een non-profit stichting die publieke instellingen wereldwijd helpt bij digitale transformatie. Deze ranking geeft aan hoe goed centrale overheidsdiensten scoren op het gebied van het implementeren van cyber security capaciteiten. Deze erkenning benadrukt de toewijding van de Belgische overheid aan cyberbeveiliging en plaatst het land bovenaan de lijst van landen met geavanceerde beveiligingsmaatregelen voor de centrale overheidsdiensten. 

De top-3 wordt aangevuld door Litouwen en Estland, koploper in e-Governmenttoepassingen en gastland voor onder andere het NATO CCDCOE (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence). Beide landen beschikken, net als België, over een nationaal centrum dat de verschillende stakeholders samenbrengt en o.a. inlichtingenuitwisseling faciliteert in de strijd tegen cybercriminaliteit, -terrorisme en -oorlogsvoering. 

Deze erkenning geeft aan hoe onze centrale overheidsdiensten inzetten op cyberbeveiliging. Echter is binnen de Belgische bedrijfswereld nog wat werk aan de winkel om ook hier hoge toppen te scheren. Zo is ransomware nog steeds een zeer grote en reële dreiging voor onze ondernemingen en organisaties, getuige een grote aantal voorvallen en meldingen. Wekelijks ontvangt het CCB 2 à 3 meldingen van ransomware, al wordt het reële aantal aanvallen ook door hen veel hoger ingeschat. In onze cyber incident response-activiteiten merken we eveneens een groot aantal ransomware-voorvallen, al dan niet gecombineerd met nog steeds veelvuldig misbruik van bedrijfs-e-mailaccounts en phishing-aanvallen.

i-Force tracht met o.a. het bijdragen aan bewustwordingscampagnes, opleidingen, IT-forensische onderzoeken, IT risk assessments en met ons cyber incident response-aanbod mee een dam op te zetten tegen cyberaanvallen en bijhorende schade. Vaak kan aan de hand van enkele eenvoudige aanpassingen in infrastructuur, configuratie of wijze van gebruik van IT-oplossingen het risico op cyberslachtofferschap aanzienlijk verkleind worden of de schade minstens beperkt. 

Interesse om vrijblijvend te weten te komen hoe we uw onderneming eveneens in de top van de best beveiligde organisaties kunnen krijgen? Contacteer ons!